Синдиците на КТБ опитаха изземване на техниката и спиране на ТВ7

Днес от обед ТВ7 и NEWS7 излъчват на живо драматичен репортаж за опита да бъде иззета техниката на двете медии и да се спре излъчването им. Наложи се журналистите да правят жива верига, за да възпрепятстват хамалите и полицаите, изпратени да им оказват съдействие. Стигна се дотам, че на място в сградата пристигна вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, а премиерът Борисов информира от страницата си във Фейсбук, че е разпоредил на вътрешния министър полицията да напусне сградата.

Малко след 17 часа синдиците на КТБ (в несъстоятелност) разпространиха прессъобщение, в което се казва, че “с оглед продължаващото десет месеца забавяне в издължаването на отпуснатия от “Корпоративна търговска банка” АД-в несъстоятелност на “ТВ Седем” EАД кредит и след много проведени срещи, отправени покани за доброволно изпълнение и неизпълнени от страна на длъжника обещания за плащане, “Корпоративна търговска банка” АД-в несъстоятелност предприе законови
действия за събиране на своите вземания по реда на Закона за особените залози.

В съобщението се допълва, че на длъжника е бил даден допълнителен 14-дневен срок за започване на издължаване и тъй като “от длъжника не бяха предприети каквито и да е ефективни мерки в тази насока, единственият възможен начин за защита интересите на “Корпоративна търговска банка” АД-в несъстоятелност и нейните кредитори бе да се пристъпи към принудително изземване на заложеното оборудване, което е и задължение на синдиците”, се отбелязва в съобщението.

Приблизително по същото време случващото се коментира от мястото на събитието министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

Не ми харесва ситуацията в ТВ7, мисля, че има някои прекалени мерки, които са създали напрежение, заяви Бъчварова, след като говори с журналисти от двете медии и с частните съдебни изпълнители. Тя изрази съжаление за преживяното от журналистите и ги поздрави, че са продължили да работят.Вътрешният министър каза още, че ще говори с главния секретар на МВР, за да обсъдят къде и дали е имало грешки.

Нашето желание е да защитим интересите на държавата по отношение на скандалния случай с КТБ, но, от друга страна, и правата на журналистите и гражданите, заяви Румяна Бъчварова.

Междувременно стана ясно, че лично премиерът Борисов е наредил полицията да напусне сградата и офисите на двете медии.

Разпоредих на министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова служителите на МВР да напуснат незабавно офисите и студията на News7 и ТВ7. Призовавам за спазване на законността и обществения ред, написа Борисов на страницата си във “Фейсбук”. – “Призовавам частния съдебен изпълнител да излезе и да обясни действията си,
които са в следствие на съдебно решение, за което, доколкото съм запознат, ръководството на телевизията е било информирано. Очаквам Радослав Миленков, председател на УС на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, да даде повече информация относно процедурата по възбрана, която е наложена от миналата година на телевизията, за това че дейността ѝ се управлява от синдик, а НАП наложи запор заради очаквано публично задължение”, написа още Борисов. След което допълва, че винаги е подкрепял правото на журналистите да упражняват своята професия и конституционното право на гражданите да бъдат информирани.

“Само законът ще ни даде свобода, нека го спазваме всички!”, завършва написаното от Бойко Борисов във “Фейсбук”.

Свързани публикации

2 Comments

  1. Прав е Дачков като казва, че подобно безобразие се случва само при военно положение. В началото на втората световна война всички германци в америка са натикани в концлагери, а имуществото им и медиите им конфискувани или спрени.
    Но най-учудващото в нашия сучай е как властта и специално Бойко отиграва топката. От една страна няма съмнение че зад това действие стои той, от друга как само се възмущава, как само праща вицепремиера и т.н. Резултатът е учудващо добър – рейтингът на закрилник и доброделе се качва, а собствениците на ТВ 7 ще се сетят да се отчетат на когото трябва и да държат правилната политическа линия. Че те напоследък се отплеснаха – повече за нашите братя славяни и малко за нашите партньори.

Leave a Reply

Your email address will not be published.