Синдикатите пак настояват за специализирани трудови съдилища

Синдикатите ще продължим да настояваме за създаването на специализирани трудови съдилища, съобщи вицепрезидентът та КТ „Подкрепа” Димитър Манолов след днешната си среща с премиера Пламен Орешарски. В разговора е участвал и президентът на КНСБ ПламенДимитров.

Манолов отбеляза, че сред исканията са и създаването на надзорни органи в комисиите, които защитават обществения интерес, като ДКЕВР, КЗП, КЗК и т.н. Манолов е поставил въпроса за възобновяване на работата на Националният съвет за тристранно сътрудничество и е получил уверение, че каквото зависи от правителството, вече е направено.

„Ние от КТ „Подкрепа” няма да участваме в никакви разговори с работодатели, които са свързани с допълнително отнемане на правата на хората. В нечии глави се въртят идеи за промени в Кодекса на труда и за нов, както и за гъвкави режими – работа по 24 часа в 7 дни от седмицата, плащане на пари кой, когато, каквито пари има. Тази работа просто няма да стане”, заяви Димитър Манолов. По думите му – „КТ „Подкрепа” е лоялен партньор на правителството.

Синдикатите ще настояваме при промените в Закона за обществените поръчки да има ясна клауза, според която спечелилият обществена поръчка да гарантира прилагането на минимални и осигурителни трудови стандарти в дадения сектор и дадения бранш, изтъкна президентът на КНСБ Пламен Димитров. По думите му, в сегашния си вид законът за обществените поръчки съдържа пречки за коректност, т.е. в него липсват гаранции за минималните осигурителни стандарти. От КНСБ ще настояват още за колективно договаряне и ползи за работниците, изплащане на заработените трудови възнаграждения, както и за криминализирането на неплащането на осигурителните вноски.

Представители на двата синдиката ще участват в работната група, която ще обсъжда възможностите за облекчаване на административната тежест върху бизнеса.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.