Синдикати и МЗ в остър спор заради предстоящи съкращения

Министерството на здравеопазването готви 10 % съкращения в държавните болници, алармираха от КНСБ с писмо до медиите. Според синдикатите решението е взето, без да е съгласувано със социалните партньори. Ако решението не бъде отменено, ще бъдат организирани протести, предупреди пред БНР заместник-председателят на Федерацията на синдикатите в здравеопазването Пламен Радославов. Той разясни, че във вторник следобед в държавните болници, центрове за хемодиализа и психиатрични болници е получено писмо, подписано от главния секретар на МЗ, в което се обявява, че до четвъртък по обяд трябва да бъдат съкратени с 10% работещите в тези здравни заведения.

Искаме веднага да бъде оттеглено това решение, каза Пламен Радославов. По думите му, ако това не се случи, синдикатите за начало ще поискат оставката на главния секретар, който е подписал това писмо и ще има протести.

Българският лекарски съюз определи като абсурд заповедта на Министерството на здравеопазването за 10 процента съкращения на персонала в държавните здравни структури. Съсловната организация се надява заповедта да бъде коригирана, заяви пред БНР заместник-председателят на БЛС д-р Юлиян Йорданов.

Ще реагираме много остро. Надяваме се, това да е някакво недоразумение и тая заповед да бъде оттеглена, каза д-р Йорданов.

По-късно от Министерството на здравеопазването заявиха, че планираните съкращения ще засегнат администрацията, а не заетите с лечебна дейност. Според пресцентъра на МЗ разпратеното от главния секретар на министерството писмо не е разбрано правилно от синдикатите, а твърдения за съкращения в държавните болници не отговарят на истината.

„Министерството на здравеопазването не е изисквало съкращения на медицинския персонал във финансираните от него структури. В разпространено писмо до държавните психиатрични болници, кръвните и спешните центрове се изисква информация за евентуални съкращения с цел оптимизиране и преструктуриране на общата администрация”, се посочва в становище на МЗ. Освен това се обяснява, че поставените кратки срокове от два дни за отговор са във връзка с поетите от Министерския съвет ангажименти за съкращения в административния апарат до края на август. За тази цел в Министерството на здравеопазването е създадена работна група, която да обобщи представената информация за незаетите щатни бройки и да изготви предложение до Министерския съвет за оптимизиране на общата численост на работещите в системата на здравеопазването.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.