Симпатизант на Ислямска държава държи 30 заложници в кафене в Сидни

30 души остават заложници в заведение в центъра на Сидни, а петима са успели да избягат, след като около 10 часа местно време тази сутрин неизвестен въоръжен мъж ги плени в кафене “Линд” в центъра на най-големия австралийски град. Новината зае първо място в емисиите на световните телевизии като Си Ен Ен, Би Би Си, “Ал Джазира”, съобщи БНР.

Австралийската полиция отцепи централния площад, след като някои от заложниците позвънили в местна радиостанция, за да предадат искането на похитителя да разговаря с премиера Тони Абът чрез радиото. Той им казал, че е поставил четири взривни устройства. Терористът поискал също и да му бъде доставено знаме на “Ислямска държава”. Мястото е обградено от стотици въоръжени полицаи. В района над Сидни кръжат полицейски хеликоптери, не работи и близката станция на метрото.

Комисар Катрин Бърн от полицията в Нов Южен Уелс заяви на пресконференция, че се водят преговори с похитителя, но няма право да съобщава подробности преди края на операцията. Световните агенции цитират и полицейския комисар на Сидни Адрю Шипионе. По думите му, “планът ни, единствената ни цел, независимо колко време ще отнеме, е безопасно да изведем от сградата заловените невинни граждани. За нас това е приоритет номер едно и той ще остане такъв”.

Малко преди драмата със заложниците полицията съобщи за арест на мъж в Сидни като част от разследване на планирани атентати в Австралия.

Премиерът на страната Тони Абът призова австралийците да запазят спокойствие.

Лидерите на Великобритания и САЩ са запознати със заложническата ситуация в Сидни. Според Белия дом Барак Обама е обсъдил инцидента със съветника си по контратероризъм. Чрез социалните мрежи британският премиер Дейвид Камерън е изразил “сериозната си загриженост” по повод случващото се.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.