Симеонов и Каракачанов инициират нова кръгла маса

Съпредседателите на “Патриотичния фронт” Валери Симеонов и Красимир Каракачанов предлагат да се организира национална кръгла маса, на която да бъде зададен политическият дневен ред на правителството и на парламента. Двамата политици и депутати в 43-ото Народно събрание съобщават за предложението си в разпространено днес отворено писмо. В него Симеонов и Каракачанов изтъкват, че резултатите от предсрочните парламентарни избори задължават политиците да подходят по напълно прозрачен и прагматичен начин към процеса на водене на преговори, с цел стабилизиране на държавата чрез създаване на устойчиво програмно управление – правителство на националното спасение.

Предлага се националната кръгла маса трябва да се проведе на два етапа. Първият да е на 19 октомври и да е с участието на парламентарно представените политически формации, начело с техните ръководства. Във втория се предлага да участват синдикати, работодателски организации, академичните среди, медии и други авторитетни обществени представители.

От Патриотичен фронт смятат за удачно всяка от политическите формации, влизаща в новото Народно събрание, да формулира 10 ключови тези за програмата за управление на следващото българско правителство, което според Симеонов и Каракачанов трябва да е “правителство на националното спасение”. Предлага се също така политическите формации да представят своите аргументи “за” или “против” програмно управление, както и доводите си “за” или “против” участието на неполитически лица в управлението като инструмент за намаляване на политическото противопоставяне.

Авторите на предложението за нова кръгла маса препоръчват участниците в 43-тото Народно събрание до 13 октомври да публикуват позициите си по поставените въпроси в националните медии.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.