Симеон Сакскобурготски: Гласувайте на 27-ми, аз ще го направя!

На 27 януари аз ще гласувам. Надявам се това да направят мнозинството сънародници, защото така не само ще изразим мнението си по поставения въпрос, а и ще покажем поведение на отговорни европейски граждани, способни да решават в крайна сметка собственото си бъдеще. Това пише Симеон Сакскобургготски в декларация, поместена на личния му сайт www.kingsimeon.bg. Бившият премиер напомня, че предстои да се проведе първият в демократичната история на България референдум. Според Симеон, това е пряка форма на демокрация, един от символите на гражданското общество и белег на доверие на обществото към самото себе си.

Още от древни времена референдумът е ценна формула за достигане до решения по важни въпроси. Защото това решение се взима не от депутатите, не от министрите, а от самите нас – гражданите. Отговорността за резултата е изцяло наша, на обществото.

За демократична България това е нова процедура. В Европа има установена практика от години. Като най-добрият пример в това отношение безспорно е Швейцария.

Чета различни призиви и коментари. Някои заявяват, че няма да гласуват с аргумента, че не са специалисти по поставената тема, други отправят чисто политически призиви в една или друга посока. Дали въпросът е поставен добре, дали е удачно темата изобщо да бъде подложена на допитване, не е от толкова голямо значение. По-важен е самият принцип, че трябва да се участва и това наистина е въпрос на развито гражданско съзнание. Намирам, че в България то все още е в дефицит. Именно референдумът е подходящият инструмент то да се насърчи. Той е донякъде и проверка на зрелостта на обществото ни, един публичен знак доколко самите граждани са ангажирани и заинтересовани от управлението на собствената им страна.

 Да се гласува е лично решение и право на  всеки, който изисква от институциите да вземат под внимание мнението му. В противен случай ще продължаваме да чуваме, че “ТЕ”? са решили нещо без да ни питат.

Гражданската активност има различни форми на проявление. Напоследък станахме свидетели на ярки примери, най-вече на прояви, свързани с опазването на природното богатство на България. Референдумът е  начин хората да заявят ясно позицията си. И тук не говоря за плебисцит-референдум, който се инспирира от дадена власт, за да я легитимира, какъвто случай вече има в нашата история през 1946 година. Говорим за истински референдум, който дава сила на гражданите и възможност как да определят те дневния ред на управлението. Ако перифразираме философските тези на Айн Ранд, то гражданинът наистина не трябва да остава консуматор и наблюдател, а да бъде участник в демократичното развитие, заключава Симеон Сакскобургготски.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.