Симеон Дянков: Референдумът в Гърция не променя нищо

Нищо не се променя от референдума, който се проведе вчера в Гърция, освен че позициите са доста по-изострени. Това коментира пред bTv бившият финансов министър в първото правителство на ГЕРБ Симеон Дянков. – “Ципрас беше обещал, че до два дни ще отворят банките и ще има споразумение, която няма да стане”, посочи Дянков. Според него нито Атина, нито Брюксел искат Гърция да излезе от еврозоната. Финансистът прогнозира, че на някакъв етап със сигурност ще има опрощаване на дълговете на Гърция – може би след година или две.

30 години гърците са живели над възможностите си, в дълг. За една или две години няма как едно правителство да свърши всичко занапред, подчерта Дянков.

Не мисля, че тази година поне ще видим вълна от българи, които се връщат от Гърция, всички ще изчакат, смята още Дянков.

Иван Искров преизбран на поста си като управител на БНБ под натиск, но не от Европа, разкри Дянков.

„До последния ден, в който вървеше този дебат, друг човек беше предложен и трябваше да се гласува за гуверньор. Калин Христов беше кандидатът и от наша страна, и от ръководството на ГЕРБ”, каза Дянков.

Христов обаче не е назначен, тъй като по думите на бившия министър в парламента са станали промени. „Една сравнително значима фигура в парламента, извън правителството, успя да направи тази промяна в последния момент”, посочи само Дянков, без да казва имена. Според него кризата с КТБ е изцяло грешка на Иван Искров, тъй като той е имал задачата да пази банковата стабилност.

Дянков отчете като своя грешка като финансов министър, че е говорил доста, а за успех посочи финансовата дисциплина.

С Бойко Борисов спорехме за много неща, виждахме се сутрин рано и вечер късно, спорихме главно за бюджет и кога да влезем в еврозоната, отбеляза още Дянков.

Сега двамата контактували рядко.

„Видяхме се в края на февруари, когато ми излезе първата книга, и говорихме дълго за Гърция”, каза Дянков.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.