Симеон Дянков: Не “Южен поток”, а популизмът свали правителството

Бившият финансов министър и настоящ ректор на “Висшата икономическа школа” в Москва, както и член на надзора на руската банка ВТБ Симеон Дянков получи възможност да се завърне в родината си от ефира на БНТ. Дянков даде интервю за БНТ след представянето в Брюксел на книгата си “Кризата с еврото – поглед отвътре”.

Помолен да коментира твърдението на сп. “Икономист”, че “Южен поток” е свалил правителството на Орешарски, Симеон Дянков посочи, че “Южен поток” е просто един пример за недалновидната политика на този кабинет.

“Не, не мисля, че “Южен поток” е свалил правителството. Правителството се свали само с твърде популистична политика, която във времето не може да се поддържа. Просто твърде много се обещава, то няма база за това, така че се водеше недалновидна политика, която бързо стана ясна във всичките й сфери. “Южен поток” просто е един пример на тази недалновидна политика”, заяви бившият финансов министър. По-нататък Симеон Дянков коментира, че в България няма банкова криза, тъй като банковата система на страната дълги години е била стабилна и продължава да бъде стабилна. По думите на Дянков, в България е имало краткосрочна криза на доверието, но не толкова в банковите институции, а в политическата класа. “Всъщност това, което видяхме, е политици – явни или потайни, които се бореха помежду си, и разбира се – политически партии в сегашното правителство си разменяха тайни и не толкова тайни удари, за да покажат кой е по-силен”, каза финансистът.

“Банките в България са стабилни, политическата класа не е. И трябва някаква подмяна. Знаем го отдавна – същите лица продължават да са във високите места на политиката”, посочи Симеон Дянков.

Попитан дали продажбата през 2011 на почти 80 % от “Булгартабак” на руската ВТБ за 100 милиона евро е била добра сделка за времето си, Дянков отговори, че всяка приватизационна сделка е добра сделка, защото правителството и държавата са лош стопанин и даде пример с БДЖ и енергетиката.

Освен това Симеон Дянков препоръча България да поднови усилията си влизане в еврозоната с уточнението, че “всъщност ние изпуснахме възможността за това и може би ще минат още пет-шест години преди да имаме пак възможност да говорим с Европейската комисия и ЕЦБ”.

“Сегашната ситуация в публичните финанси е такава, че ще ни трябват няколко години, за да стигнем база, от която да можем да си говорим с Европейската комисия. Нещо, което Литва сега прави, Румъния тази седмица направи заявка. Ние, за съжаление, бяхме по-напред от тях, сега се върнахме не с една, а с няколко години назад”, каза Дянков, който като финансов министър защитаваше тезата, че България не трябва да влиза в “чакалнята” и да влиза в еврозоната заради финансовата криза в ЕС и – като аргумент – финансовата стабилност у нас.

На въпрос дали ще бъдете част от следващото правителство, Дянков отговори отрицателно – имал други проекти и определено нямало да е член на следващо българско правителство.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.