Симеон Дянков е на път да влезе в Надзора на руската ВТБ

Симеон Дянков е на път да влезе в надзорния съвет на руската банка ВТБ, където ще заеме мястото на заместник-председателя на Централната банка на Русия Генадий Меликян, става ясно от информация в електронното издание на “Коммерсант”. От Надзора на ВТБ си тръгват министърът на икономиката на Русия Алексей Улюкаев и бившият заместник-председател на руската централна банка Генадий Меликян. На тяхно място главният акционер “Росимущество” предлага кандидатурите на заместник-председателя на централната банка Владимир Чистюхин и на бившия министър на финансите на България Симеон Дянков, който в момента е ректор на престижен икономически ВУЗ в Москва.
Окончателното решение за кадровите промени в надзорния съвет на ВТБ ще се вземе с гласуване на общото събрание на акционерите през юни.
„Коммерсант” цитира мнението за Симеон Дянков на председателя на борда на директорите на TopContact (консултантска компания, специализирана в подбора на персонал) Артур Шамилов, според когото появата на ръководството на ВТБ на ново гръмко световно име не само ще повиши качеството на дискусиите в Надзорния съвет, но ще бъде положително възприето и от инвеститорите.
Основните инвестиции на ВТБ, която у нас си партнира с Корпоративна търговска банка (КТБ) на Цветан Василев, са във “Виваком” и “Булгартабак Холдинг”, припомня Vesti.bg. Медията допълва, че българското представителство на “ВТБ Кепитъл” в София се управлява от друг бивш финансов министър – Милен Велчев, и брат му – Георги.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.