Силвия Томова представя книгата си “Милост за приятелите”

Премиерата на новия роман на Силвия Томова „Милост за приятелите“, ИК „Жанет 45“ ще е в петък, 07 октомври, 18.30 часа, в Литературен клуб „Перото“. Това е четвъртият роман на Томова, която този път обръща поглед не към историята, а към това, което ни се случва сега и тук. Остро социален, критичен и дори трагичен, романът се вглежда в съдбата на една обикновена момчешка банда от малко българско градче. Исках да разкажа една история за изгубените поколения на прехода, за надеждите на младите хора, за това дали успяват да следват мечтите си и дали могат да ги осъществят в един свят, в който ценностите се разпадат, а устоите се рушат.
Макар и поставен във времевите рамки на прехода, романът надскача социалните и политически условности, за да разкрие същината на един свят, в който приятелството се размива, идеалите рухват, а спасението е разжалвано до физическо оцеляване. Роман въпрос, роман метафора, пише на задната корица редакторката на книгата София Несторова
Силвия Томова е автор на два сборника с разкази („Добър ден, Р.“ „Черни маслини и двама мъже“) и на романите „Кожа“, „Тит от Никомедия“ и „Печатарят“. Носител е на първа награда от Националния конкурс за къс разказ „Рашко Сугарев“ (2007) и приза „Книга на годината“ на академия „Либер“ (2010). Нейни разкази са превеждани на хърватски, полски и белоруски. Премиерата на „Тит от Никомедия“ на сръбски език през 2013 г. стана част от културната програма по отбелязването на 1700 г. от подписването на Миланския едикт в гр. Ниш. През 2016 г. романът „Печатарят“ получи пет номинации в национални конкурси и е удостоен с наградата „Ваня Константинова -2016“.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.