Сидеров дойде във ВСС, за да се оплаче от Цацаров

Лидерът на “Атака” Волен Сидеров продължи специфичната си предизборна кампания с организирано посещение – неканен – във Висшия съдебен съвет. Появата на депутата, който е подсъдим по дело за хулиганство и с имунитет, поискан от главния прокурор Цацаров заради друга проява на хулиганство (според аргументацията на искането), бе предшествана от дислокацията пред ВСС на голям екип на партийната телевизия “Алфа”. Не липсваше и агитка от около 20-ина младежи, носещи плакати с лозунги срещу главния прокурор, който в последните дни е обект на непрекъснати нападки от страна на предводителя на “Атака”.

Малко по-късно стана ясно, че Волен Сидеров е поискал да бъде изслушан на днешното заседание на ВСС, а след обсъждане “съдебното правителство” се е съгласило да чуе щенията на депутата.

“Въпреки че в момента тече предизборна кампания и Сидеров се опитва да си прави пиар на гърба на много държавни институции, кадровиците на Темида взеха решение да го изслушат”, съобщи “Правен свят”. – “В краткото си изявление лидерът на “Атака” заяви, че Цацаров трябва да си свали имунитета, за да бъде разследван, че е прикрил имотна сделка на съпругата си. Става дума за случай от 2012 г., когато по време на процедурата за избор на главен прокурор, се появиха публикации за неверни документи за имотното състояние на съпругата на Цацаров. (Случаят беше разгледан от ВСС и кадровците не откриха нарушения.)

“Прави се всичко възможно да бъда омаскарен. Няма да позволя да се изгаврите с мен”, обърна се Сидеров към главния прокурор.

Цацаров се опита да му обясни за разликата между имунитета на народен представител и неговия: “Нямам този имунитет, който имате вие. Четете Конституцията…”

Сидеров обаче го прекъсна с думите: “Вие сте недосегаем. За това се обръщам към Висшия съдебен съвет – 1/5 от него може да иска отстраняването Ви, за да бъдете разследван. Ще предоставя на Етичната комисия всички документи, за да видите как срещу мен като политик се води политическо действие.”

После отново повтори, че това е гавра с него и то за втори път. Първият бил случая от Варна, но той повече нямало да търпи.

Което е повод да припомним, че неотдавна, непосредствено след среднощния скандал пред магазинче на бул. “Раковски”, заради който Цацаров поиска имунитета на депутатите от “Атака” Сидеров и Чуколов, лидерът на партията заяви в интервю за “Канал 3″:”След варненския случай проявих джентълменско поведение към шефовете на МВР, СДВР и към главния прокурор. Сега вече ще бъде истински фронт и ще се лее кръв, ако трябва”.

Заканата на гражданин, пък било и депутат, да открие фронт на прокуратурата и главния прокурор, на МВР и СДВР и да се лее кръв (ако трябва), сама по-себе си също може да бъде разглеждана като деяние, класифицирано от редица текстове на Наказателния кодекс като престъпление, но за това си има съответните органи. Техни представители, по принцип, а и в конкретния случай – днес, както и на пресконференцията на Софийска градска прокуратура и СДВР след последната проява на Сидеров – демонстрират учудваща търпимост към експресивния и нетрадиционен начин, по който лидерът на “Атака” си общува с тях.

Накрая на днешното си посещение във ВСС Волен Сидеров каза, че не вярва в безпристрастността на българската съдебна система, но й даде шанс да се поправи.

“Нека моят случай да е началото на съдебната реформа”, заяви Волен Сидеров пред членовете на ВСС.

(Снимка: http://legalworld.bg)

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.