Швейцарците гласуваха против ганантиран базов доход

Швейцарците гласуваха против гарантиран базов доход

Окончателните резултати от референдума, за въвеждане на гарантиран основен доход за всички в странатар проведен в неделя, показват, че близо 77% се противопоставят на плана, като само 23% го подкрепят.
Предложението бе всеки пълнолетен в Швейцария да получава минимум 2500 швейцарски франка, независимо дали работи или не. А за всяко дете щеше да бъде гарантирана издръжка от 625 швейцарски франка.
Привържениците на тази идея смтаха, че все повече работни места са автоматизирани и така заетостта ще намалява, а хората все пак трябва да имат средства за живот. Швейцария е първата страна в света, в която този въпрос се поставя официално на политическата сцена.
Критиците на предложението пък посочиха, че прекъсването на връзката между свършената работа и получената заплата би било лошо за обществото.
Швейцарците гласуваха и по други четири теми.
Предложението да се ускори процесът на предоставяне на убежище за бежанци бе подкрепен от почти 67% от участвалите във референдума. Инициативата да се ограничат възнагражденията на мениджърите на големи компании беше отхвърлена с 68%.
Предложението да се позволят генетичните тестове на ембриони, преди те да са поставени в матката в случаи на ин-витро оплождане, когато всеки един от родителите носи сериозна наследствена болест, бе прието с 62% подкрепа.
А искането на автомобилното лоби за повече инвестиции в пътищата беше отхвърлено от 71% от гласувалите на референдума.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.