Швейцарският посланик почерпи с български специалитети за националния празник на страната си

С български вкусотии зарадваха снощи гостите си от Швейцарското посолство в София. Поводът бе националният празник на алпийската държава. Сред тях бяха овче и биволско сирене, кисело мляко кисело мляко, сирене, кашкавал и синьо сирене, сладко от горски плодове и пресен биологичен мед. Всички продукти са дело на осем производители в зони от Натура 2000 в Централен и Западен Балкан. Освен това, на приема присъстваха и сладки и соленки от първото у нас Защитено кафене на фондация „Светът на Мария”. В него са наети хора с интелектуални затруднения – още един успешен българско-швейцарски проект.

Тези храни показват връзката между опазената природа и устойчивия поминък на местното население и са чудесен пример за партньорството и сътрудничеството между двете държави. Така посланикът на Конфедерацията Денис Кнобел коментира решението на амбасадата да нагости всички поканени с български традиционни продукти.

Фермерите, чието производство бе сервирано на приема, са подпомогнати по проекта „За Балкана и хората” , финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Пак по този проект те са били регистрирани по Наредба 26 на земеделското министерство и сега продават стоката си директно на пазари и изложения с мобилни хладилни витрини. Всяка събота продуктите им могат да бъдат купени и на пазара в квартал „Борово”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.