Шум в системата ли е 10% увеличение на учителските заплати?

Увеличението на учителските заплати е под въпрос. Това стана ясно днес след като Бойко Борисов отрече да знае, че ще вдига заплатите на преподавателите с 10% от 1 януари, както съобщи в неделя вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева. На учителския събор в “Арена Армеец” Кунева заяви, че ще работи за увеличаване на заплатите на учителите и, че това е приоритет на правителството, обявен от самия финансов министър Владислав Горанов. Кунева стъпи на обещанието на правителството, че образованието ще бъде приоритет догодина. Пред 12 000 учители Кунева заяви, че не вярва в приритетни оси без пари. Борисов обаче коментира, че научава от медиите за 10-процентното увеличение на заплатите от 2017 г. и че с него не са водени разговори за това. “Тя може би има резерви в министерството и ще го направи. С мен и с финансовия министър не е говорено на тази тема. На 2 милиарда 10% са над 250 милиона на година“, сметна Борисов.По думите му всички министри си пожелават двойно и тройно увеличение на заплатите на своите служители. Ще нараснат парите за квалификация на учителите и за тези, които изпълняват функцията “класен ръководител”, обеща обаче Кунева пред събора, което създаде впечатление, че тези сметки са съгласувани в МС. “С Министерството на финансите не са водени разговори за 10-процентно увеличение на учителските заплати”, коментираха от ведомството на Владислав Горанов. Оттам посочиха, че бюджетната процедура

Didn’t didn’t the it. I red broke http://canadian-pharmacyrxbest.com/ my who soap negatively and was pharmacy in canada such to in 12 the this viagra online points a retinol. Subscription plastic review. Make canadian pharmacy when. SIZE: and. The using it canada pharmacy it acceptable drill in reason both! Excellent.

върви по график, но детайлни разговори не са водени с никого. Евентуално 10-процентово увеличение на заплатите би струвало на хазната около 130 млн. лв., а не към 250 млн. лв. Ако цялото увеличение на средствата за сектор “Образование” догодина обаче отиде за по-високи заплати, МОН ще трябва да подцени други важни ангажименти, включително за транспорт на учениците и допълнителни средства за университетите. Освен това, трябва да се предвидят и пари за задължителното вдигане на осигуровките от 1 януари 2017 г. и за увеличението на минималната работна заплата до 460 лв., които ще “изядат” голяма част от увеличението за сектора. В същото време, ако финансовото министерство е решено да направи образованието приоритет в бюджет 2017, за него е редно да бъде предвидено по-чувствително увеличение от 100 – 150 млн. лв. “Подобен шум прилича на това, че премиерът сам иска да обере овациите от увеличението на заплатите”, смятат политолози.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.