Щонов: Догодина загубите в енергетиката могат да стигнат 5 млрд.

Апокалиптичните прогнози, произвеждани от служебния министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов продължават да се множат. Както и да звучат все по-стряскащо.

В края на 2015 година дефицитът в енергетиката може да достигне 5 млрд. лева, ако не се предприемат мерки за намаляване на загубите. Това прогнозира министър Щонов пред репортерите в Министерски съвет след днешното заседание на служебното правителство. Министърът се позова на вече известни факти – към края на юни задълженията в енергетиката са 2,9 млрд. лева, като за последните 6 месеца те са нараснали с 360 млн. лева. По разчетите на министър Щонов през следващата една година дефицитът в енергетиката ще се увеличи с още 900 млн. лева.

Сумирани тези числа дават сбор от общо 4,160 млрд. лева и то ако не бъде обърната тенденцията на нарастване на загубите в енергетиката – нещо, което новосъздаденият Енергиен борд, както и настоящият и следващ министър би трябвало да имат като първостепенна грижа. При все това за момента министър Щонов закръглява сумата на 5 млрд лева.

Щонов коментира не толкова новите кадрови рокади в ДКЕВР, колкото резултатите от досегашната работа на комисията. Според министъра на икономиката и енергетиката, мерките, предприети от ДКЕВР за намаляване на
загубите в отрасъла са неработещи. Освен това нямало как тези загуби да бъдат намалени бързо и затова са нужни компромиси от всички участници в системата на енергетиката.

Министър Щонов за пореден път обяви мнението си, че токът трябва да поскъпне поне с 50%, за да се компенсира дефицитът, като все пак отчете, че е невъзможно шоково увеличение и затова ще се върви стъпка по стъпка.

Цената на тока се определя от ДКЕВР, а всеки има право да си прави разчети и да ги обявява, каза Васил Щонов, запитан с колко трябва да поскъпне токът на първо време. Министърът обеща скоро да информира медиите за това с колко процента ще поиска НЕК да поскъпне електроенергията от октомври.

На брифинга на министър Щонов стана ясно още, че изпълнителната власт прави едва ли не чудеса от храброст, за да си осигурим собствена енергийна криза и евентуално режим на тока.

Няма възможност да се намерят финанси за зимна подготовка на системата на енергетиката, каза Щонов и натърти: “Искаме, но не можем да намерим пари
за запълване на газовото хранилище в Чирен”. И в дух на самокритичност отчете, че на мините се изплащат само 50 процента от произведените въглища за ТЕЦ-овете, в резултат на което рудничните управи не могат да плащат и заплатите на миньорите.

Което вероятно трябва да се разбира и като анонс-предупреждение за миньорски стачки.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.