Щетите от наводненията се оценяват на 500 млн. и растат

Днес ще бъдат направени и първоначалните огледи за установяване на щетите от наводненията в Бяла Слатина и Мизия, а когато действията по отводняване приключат, кметската управа има готовност да изпрати комисии, които да направят реална оценка на нанесените щетите. Това съобщи директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ Николай Николов, цитиран от пресцентъра на МВР.

Директорът на ГДПБЗН поясни, че освен помощта, която ще получат гражданите от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет, страната ни очаква помощ и Фонд „Солидарност“ на Европейския съюз. Официалните документи с искането за задействане на тази клауза вече са подготвени, уточни Николов.

Щетите, които България е понесла в последните 10 дни в резултат на метеорологичните условия, към момента възлизат на приблизително 500 млн. лева, но вероятно сумата ще бъде надхвърлена. Това дава основание на страната да бъде предложено задействането на фонда и да се поиска солидарност от Европейската комисия, каза още Николов. Той уточни, че след оценката на щетите в Мизия, Бяла Слатина и другите населени места по поречието на река Скът, отчетите ще бъдат допълнително добавени.

Снимка: Пресцентър на МВР

Свързани публикации

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.