Щетите от наводнението в “Аспарухово” са за близо 23 млн. лева

Разходите за възстановяване на щетите, нанесени от наводнението във варненския квартал Аспарухово на този етап се изчисляват на 22 604 000 лева. Това съобщи кметът на Варна Иван Портних при днешната си среща с главен комисар Николай Николов, който ръководи дирекция “Противопожарна и аварийна безопасност” в МВР, предаде БНР.

Иван Портних уточни, че вече са изпратени първичните документи до Междуведомствената комисия за възстановяване на щетите. От споменатите близо 23 млн. лева 3 604 000 лева са за неотложните аварийни възстановителни работи. Останалите суми са по действащи проекти, сред които, освен възстановяване на инфраструктура, има за пътища и укрепване на свлачища, на скатове, както и за актуализация на проектите за двата отводнителни канала. Варненският градоначалник каза още, че областта, заедно с Добрич и Велико Търново ще кандидатства за финансово подпомогане от Фонда за солидарност към ЕК.

Главен комисар Николай Николов уточни, че регламентът за получаване на помощ от Фонда за солидалност изисква общата оценка на щетите да е минимум 1.5% от БВП на региона, в случая Североизточния регион.

Ако докажем, че щетите от бедствието са повече от процент и половина, по памет – около 80 милиона лева, тогава е допустимо да искаме помощ от Европейската комисия, обясни Николай Николов. И уточни, че дори да получим помощ от Европа, тя няма да покрие на 100 процента щетите.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.