Ще има вето, ако са малко парите за отбрана в Бюджет-2016

Президентът Росен Плевнелиев ще наложи вето, ако средствата за отбрана в Бюджет‘2016 не отговарят на поетите ангажименти, съобщиха от прессекретариата на държавния глава, като цитират казаното от Плевнелиев в интервю за вестник “Българска армия”.

„Очаквам бюджетът за отбрана през 2016 година да бъде не по-малко от 1.33% от БВП. Очаквам отбраната да бъде ясно заявен приоритет на правителството през 2016 година, който да бъде подплатен с адекватно финансиране. Запазвам си правото да действам съгласно Конституцията и законите на страната, включително да наложа вето, ако политиците не изпълнят поетите от тях ангажименти“, заявява държавният глава и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Росен Плевнелиев. Според него, “ако бюджетът за отбрана остане същият като през 2015 година, това ще бъде крещяща политическа безотговорност и нарушение на взетите решения на Консултативния съвет за национална сигурност“.

Държавният глава посочва, че световният геополитически ред драстично е променен и е налице рекорден брой кризи, много от които са в непосредствена близост до територията на България. „В такава среда политиците трябва да действат адекватно и национално отговорно. България от пасивен трябва да стане активен член на НАТО. Членството ни в Алианса и способностите на българските Въоръжени сили са единствената гаранция за сигурността на нацията и на държавата ни“, категоричен е президентът Росен Плевнелиев.

„България също трябва да допринася за способностите на НАТО да се справи с всички актуални заплахи. Именно затова, като държавен глава, свиках КСНС по въпросите на отбраната и се гордея с постигнатите резултати и с взетите решения. Очаквам политиците, правителството и Народното събрание да ги изпълнят, за да не останат тези решения само добри пожелания, както това се случва години наред“, заявява още президентът пред в. „Българска армия“.

В интервюто върховният главнокомандващ изразява благодарност на генералите, офицерите, сержантите и войниците от Българската армия, които продължават да полагат неимоверни усилия да изпълняват задълженията си по най-добрия начин и да печелят високите оценки на партньорите ни, особено при участие в задгранични мисии. Президентът подчертава, че е налице необходимост от технологично превъоръжаване и модернизация на армията. „Именно затова на свикания от мен през април Консултативен съвет за национална сигурност решихме правителството да внесе в Народното събрание „Програма за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България“, която очаквам да бъде приета спешно. На нейна основа трябва да бъде разработен нов „План за развитие на Въоръжените сили“ и той да влезе в сила до края на годината“, казва държавният глава.

Росен Плевнелиев е категоричен, че изпълнителната и законодателната власт трябва да осигурят спазването на принципа за ненамаляване на средствата за отбрана като процент от БВП спрямо 2014 г. и плавното им увеличение до постигане на 2% от БВП в рамките на едно десетилетие, с изключение на кризисната 2015 година.

Цялото интервю на президента пред в. “Българска армия” можете да прочетете ТУК

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.