Ще има трети кръг консултации между ГЕРБ и АБВ

Ще има трети кръг от консултации между ГЕРБ и АБВ за съставяне на правителство. Това стана ясно след продължилата почти два часа среща между представители на формациите на Борисов и Първанов.

“Благодаря за тона, който ГЕРБ наложиха. Относно въпросите за коалицията – разговорите продължават”. Това съобщи зам.-председателят на АБВ Ивайло Калфин след консултациите днес. Те се проведоха в централата на ГЕРБ и от страна на АБВ на тях присъстваха Румен Петков, Ивайло Калфин, Росица Янакиева и Кирил Цочев. По непотвърдена информация в разговора е участвал и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.Ивайло Калфин: В дясноцентристка коалиция ПП АБВ няма как да участва, но ще бъде максимално конструктивна
В дясноцентристка коалиция ПП АБВ няма как да участва, но ще бъде максимално конструктивна, изтъкна Ивайло Калфин. Той отново потвърди позицията на АБВ – че ситуацията в държавата предполага максимално широка коалиция, включително с участието на БСП. Калфин обясни, че АБВ е готова да подкрепи конкретни политики на ГЕРБ, които съвпадат с платформата на АБВ. „За нас разговорите за коалиция не са приключили. Ние подкрепяме и бихме подкрепили коалиция, в която влизат основните – първата и втората политически сили“, коментира зам.-председателят на АБВ.
По две теми двете партии са постигнали принципно сближаване на позиции, – за реформа в правосъдната система и реформа в сферата на сигурността.
Остават различията между АБВ и ГЕРБ по въпроса за ревизия на бюджета за 2014 година, темата обаче подлежи на обсъждане на експертно равнище. Различия има и по социалните мерки, по данъчната система, по въпроса за ролята на държавата за стабилизиране на българската икономика.
По време на срещата между ГЕРБ и АБВ на обсъждане са били подложени въпросите за изработване на стратегия в областта на енергетиката и идеята новият парламент да приеме декларация, в която да се изведат националните приоритети, с подкрепа на всички политически групи.

При предишната среща между ГЕРБ и АБВ стана ясно, че двете политически формации са се обединили по 14 от общо 18-те приоритетни точки на ГЕРБ. Сред различията между АБВ и ГЕРБ бяха посочени въпросите около изграждането на нови ядрени мощности, мораториума върху изграждането на АЕЦ „Белене” и данъчната политика.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.