Ще има още протести на полицаи, Бъчварова отказва участие в блиц-контрола

От цялата страна пристигат съобщения за нови протести на служители на МВР заради предвиденото в проектобюджета за 2016 г. орязване на възнаграждения и социални придобивки. В същото време все още няма информация за срещата между премиера Борисов, вицепремиера и вътрешен министър Румяна Бъчварова и финансовия министър Владислав Горанов, обявена за 8,30 тази сутрин, за да бъдат обсъдени протестите и исканията на полицаите. Но пък стана ясно, че Румяна Бъчварова няма да вземе участие в днешния блиц-контрол в парламента. На депутатските въпроси ще отговарят премиерът Борисов и трима от вицепремиерите: Калфин, Кунева, Дончев.

Тази сутрин за около 20 минути в Смолян бе блокирано движението по бул. България” от протестиращи полицейски служители, предаде Радио „Фокус” – Смолян. В протеста участваха служители от РД „Гранична полиция”, служители от затворническото общежитие в Смолян и от съдебната охрана.

Днес служители на МВР организират синдикален протест – флашмоб във Варна на кръстовището на булевардите „Вл. Варненчик” и бул. „Република”, който ще се състои тази вечер от 18.00 до 19.00 часа. Снощният протест, който доведе до блокада на Аспарухов мост във Варна, е бил спонтанен, коментираха по-рано днес представители на синдикални организации в града. Съобщава се и за още подадени рапорти за напускане на системата на МВР.

В Плевен за днес е планиран протест на служителите на МВР от 18.00 часа на главен път Плевен- Русе. Пред радио “Фокус” Иван Мусков, член на Управителния съвет на Синдикалната федерация на служителите на МВР съобщи, че желание за участие са заявили служители от Ловеч, Тетевен и Плевен. Протестът, който ще бъде подкрепен и от служители на затворите и съдебна охрана, ще продължи минимум един час, заяви Мусков. Той каза още, че повсеместно служители на МВР подават молби за напускане.

В Бургас 50 надзиратели и служители на МВР блокираха временно ул. „Индустриална” пред бургаския затвор. Нов протест на служителите на МВР ще се състои днес и пред Съдебната палата в Бургас. Генади Тенев, член на УС на Синдикалната федерация на служителите в МВР-Бургас обяви, че протестните действия ще бъдат подкрепени от колегите на полицаите в съдебната власт и ще започнат в 17.15 часа. Всеки ден се предвиждат различни протестни действия като на 8 ноември бургаските структури ще се включат в националните протести в столицата. Тенев посочи, че се надява в протестните действия на 8 ноември да се включат всички служители на МВР, 47 хиляди души. От Бургас се очаква да заминат около 200 души.

В Сливен служители на полицията, на пожарната и надзиратели от тукашния затвор протестираха пред сградата на Областната дирекция на МВР.

Протестът на служителите от Областната дирекция на МВР – Пловдив, срещу готвените промени на заплащането и обезщетенията им, ще продължи и днес пред сградата на Пловдивската полиция. Това каза за Радио “Фокус” – Пловдив Атанас Тавков, председател на един от полицейските синдикати. Служителите на МВР ще се съберат в 12.00 часа и ще останат пред сградата на полицията един час. Как ще протече протестът зависи от изхода на срещата на премиера Бойко Борисов с министъра на финансите Владислав Горанов и министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова, каза още Тавков. По думите му, от взетите решения зависи до каква степан ще ескалират настроенията на полицаите. На снощния протест в Пловдив се събраха между 500 и 700 полицаи от цялата Пловдивска област, като очаквам днес те да са повече, каза още Атанас Тавков

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.