Ще има ли новогодишни фойерверки в Брюксел?

Властите в Брюксел взеха снощи решение да бъдат отменени всички празнични събития в града за Нова година, включително тържествената заря в полунощ.
От полицията поясняват, че по този начин служителите на реда ще бъдат разтоварени от отговорността да бдят за сигурността на 100 хиляди души, струпани на едно място в центъра на белгийската столица. Вместо това сега полицаите и военните ще могат да бъдат по-полезни като патрули и ще бъдат в състояние да реагират по-бързо, ако възникне необходимост, информираха световните агенции, както и БТА. Брюкселската управа вече забрани употребата на пиратки и фойерверки тази година с обяснението, че използването им ще изнерви обстановката допълнително. Неназовани източници, цитирани от медиите, твърдят, че вероятно в Белгия са били подготвяни атентати от терористи, предрешени като военни.

Цитираната информация обаче бе опровергана в информация на ИТАР-ТАСС, чийто автор се позовава на градската управа в белгийската столица.

Кметството на Брюксел опроверга отмяната на новогодишните празненства във връзка с терористична заплата. От пресслужбата на кметството съобщават, че „по съображения за сигурността кметът на Брюксел Иван Майер е взел решение за отмяна само на едно от няколкото десетки празнични мероприятия – фойерверките на площад „Де Брукер“, предаде руската държавна информационна агенция. – “Всички масови празненства на централния площад „Гран Плас“ и в други райони на Брюксел ще се провеждат в съответствие с програмата, ресторантите и концертните сцени остават отворени“, пише в информацията на ТАСС.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.