Шотландците отхвърлиха отделянето от Великобритания

Шотландските гласоподаватели отхвърлиха независимостта от британската корона с разлика от близо 10% в полза на оставането в рамките на Великобритания. Това показаха официалните резултати от референдума, разпространени от световните агенции.
След обявяването на резултатите от 31 от 32 области на Шотландия, 55.42% са гласували против независимостта срещу 44.58% от гласоподавателите, желаещи Шотландия да излезе от 300-годишния съюз с Англия.
Първият министър на Шотландия Алекс Салмънд призна загубата на кампанията за независимост от останалата част от Обединеното кралство, след като бяха обявени резултатите от всички области с изключение на една, съобщи “Фокус” като цитира AFP. „Важно е да се каже, че нашият референдум бе съгласуван процес и Шотландия на този етап реши с мнозинство да не става независима държава”, каза Салмънд по време на шествие на своите привърженици в Единбург.
„Приемам присъдата на народа и призовавам всички в Шотландия да последват примера ми и да приемат демократичното решение на шотландския народ”, каза още Салмънд, който приветства избирателната активност като „триумф за демократическия процес и участието в политиката”, след като активността надхвърли 80%. Той посочи, че това е една от най-високите в демократичния свят.
Салмънд намекна също, че битката му за отделяне от Обединеното кралство не е приключила, като подчерта, че 1 540 000 гласа за – или 45% от гласувалите – е значителен вот за шотландската независимост.

В Лондон британският премиер Дейвид Камерън призова за единство, след като Шотландия отхвърли независимостта на историческия референдум. „Сега е времето Великобритания да бъде единна и да продължи напред”, каза Камерън в свое изявление от Даунинг стрийт. Той посочи, че с убедителния резултат на референдума въпросът за отделянето на Шотландия от кралството се решава за следващите десетилетия.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.