Шофьорът на обърнатата цистерна висял два часа над 128-метрова пропаст

Общо в спасителната операция на АМ “Хемус” взеха участие 62-ма служители. Това каза на брифинг началникът на отдел Национален оперативен център към ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ комисар Тошко Бързилов във връзка с вчерашния инцидент с преобърнала се цистерна на виадукт на АМ “Хемус”.

Шофьорът на цистерната, която катастрофира вчера на магистрала „Хемус”, висял на раменете си близо два часа през отворения прозорец на превозното средство. Това разказа пред журналисти Кирил Дикански, един от спасителите, участвал в акцията, предаде bTv.

Дикански влязъл в кабината, където видял как върху висящия шофьор имало натрупани изпочупени предмети, дори и спален дюшек. Кабината на цистерната се крепяла само на един от четирите болта, с които трябвало да бъде захваната. Другите три били скъсани при инцидента.

След като Дикански успял да влезе в кабината при шофьора, той го вързал и така 28-годишният Станимир Стоянов бил изтеглен от камиона на платформата на докараната пожарна кола със стълба.

Цистерната била пълна само с 10% от количеството газ пропан-бутан, което може да превозва, съобщи директорът на Националната пожарна Николай Николов. Той допълни, че операцията по изтеглянето на камиона е продължила до два часа през нощта. Ръководителите на спасителната операция са се отказали от варианта да се използва хеликоптер, заради ветровете в прохода Витиня и опасността от завихрянето на въздуха над кабината на камиона, биха били фатални, както за откъсването ѝ, така и за самия вертолет.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.