Шестима българи са задържани от бунтовническа групировка в Южен Судан

Шестима българи са задържани от групировката Sudan People’s Liberation Movement-North“ (SPLM-North) в района на град Кадугли, съобщиха от пресцентъра на Министерство на външните работи.

Представители на Световната продоволствена програма на ООН са влезли в контакт със суданската бунтовническа групировка. Министерството на външните работи е в постоянна връзка с кабинета на Генералния секретар на ООН, със зам. генералния секретар на ООН по хуманитарните въпроси, с ръководството на СПП и други релевантни органи на световната организация, които са ангажирани от нашата страна и полагат всички възможни усилия за освобождаването на българските граждани.

На 26 януари 2015 г. хеликоптер на българска авиокомпания, изпълняващ полети по договор със Световната продоволствена програма на ООН (СПП), е извършил принудително кацане в района на град Кадугли, южната част на Република Судан. Хеликоптерът е изпълнявал полет по маршрут Румбек (Република Южен Судан) – Хартум (Република Судан). За изпълнението на полета има издадени надлежни разрешения от суданските и южносуданските власти. Намиращите се на борда шестима български граждани – трима души екипаж и трима служители на компанията, са задържани от групировката „Sudan People’s Liberation Movement-North“ (SPLM-North), която води военни действия срещу правителствените сили в района. Суданското правителство е изпратило в района военен самолет на по-голяма височина, който е локализирал хеликоптера от въздуха, констатирайки, че няма видими поражения по него.

По информация на мениджъра на българската авиокомпания в Судан, „шестимата българи се намират на сигурно място и се чувстват добре“.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.