Шефове на АЕЦ „Козлодуй” в Китай по покана на Уестингхаус

Днес започва едноседмична визита в Китай на изпълнителния директор на АЕЦ „Козлодуй” Валентин Николов и изпълнителния директор на компанията „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности” Любен Маринов в Китай.

 „Отиваме да добием впечатления от изграждането на нови мощности последно поколение и ако имаме възможност да разгледаме всички налични технологии при последно поколение реактори”, коментира пред Kozloduy-bg.info Любен Маринов.

Визитата е по покана на „Уестингхауз енерджи систъмс“. Компанията участва в изпълнението на договора за предпроектно проучване за изграждането на седми блок в АЕЦ „Козлодуй“.

В момента Китай буквално е полигон за построяване и изследване на енергоблокове с реакторни установки от 3+ поколение. Това са проектите:AP-1000 на Westinghouse, EPR-1600 на AREVA и руският ВВЭР-1000/В466.

Добре е да се знае, че ВВЭР-1000/В466 е единственият действащ проект от 3+ поколение. Такъв е и вече изработеният ядрен реактор за АЕЦ „Белене”, който е практически същият като първи и втори блок на АЕЦ “Тянван” в Китай, които сa в експлоатация вече 5 години. Огромна е вероятността същият реактор да бъде монтиран и на седми блок на АЕЦ “Козлодуй”.

Компанията "АЕЦ Козлодуй – нови мощности" ЕАД  бе регистрирана на 8-ми май 2012 година. Тя е 100% собственост на АЕЦ "Козлодуй" и разполага с два милиона лева първоначален капитал.

 

На снимката: Любен Маринов

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.