Шефът на Специализираната прокуратура е заплашен от дисциплинарно производство

Единадесет членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) са изготвили предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу шефа на Специализираната прокуратура Светлозар Костов, което ще бъде внесено на утрешното заседание на съвета за образуване и избиране на дисциплинарен състав, съобщи „Правен свят”. Сайтът уточнява, че предложението се основава на доклад на Инспектората към ВСС, който установил стряскащи нарушения в работата на Костов. Посочва се, че според 11-те от ВСС, шефът на Специализираната прокуратура е извършил три нарушения – уронване престижа на съдебната власт, неетично отношение към колегите му и нарушение на принципа за случайното разпределение на делата.
Както е известно, през декември 2013 година ВСС възложи на Инспектората да извърши проверка на организацията на административната дейност на спецпрокуратурата, движението на преписките, спазва ли се принципът на случайно разпределение на дела и преписки, равномерна ли е натовареността.
При проверката си Инспекторатът на ВСС установил нарушения на случайното разпределение и сигнализирал Инспектората на Върховната касационна прокуратура. Служителите на спецпрокуратурата твърдели, че Светлозар Костов им давал на листче името на прокурора и номера на преписката, а те трябвало да направят така, че системата да избере именно посочения обвинител.
Докладът на Инспектората на ВКП не е бил получен във ВСС.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.