Шефът на НСО ген. Коджейков и заместникът му подадоха оставки

Началникът на Националната служба за охрана (НСО) бригаден генерал Тодор Коджейков и зам.-началникът на службата полк. Калин Иванов са подали оставките си вчера, 26 февруари. Новината съобщи президентът Росен Плевнелиев, на когото е подчинена НСО. По думите на държавния глава, мотивите за оставката на Тодор Коджейков са изключително лични и затова е най-добре генералът лично да ги оповести и коментира. Ще отнеме малко време, има процедура, но аз съм оптимист, че добрата работа, която досега видяхме в НСО в едни доста трудни времена, ще бъде запазена и надградена, каза президентът в отговор на въпрос за избора на нов ръководител на службата.
Президентът Росен Плевнелиев съобщи новината за оставките на брифинга след срещата с представители на партия ГЕРБ в рамките на инициативата на държавния глава “месец на политическите консултации”. Бригаден генерал Тодор Коджейков беше лична охрана на Бойко Борисов от 2006 г., когато сегашният лидер на ГЕРБ спечели кметските избори в столицата и получи кола и охрана от НСО. Коджейков е минал през всички етапи от йерархията на НСО. Като лейтенант започва да охранява президента Желю Желев, а по-късно и неговия наследник – Петър Стоянов. По времето, когато Бойко Борисов беше министър-председател, Коджейков вече заемаше поста на зам.-началник на НСО.

На 15 май 2012 година оставка „по лични причини” подаде тогавашния началник на НСО ген.-лейтенант Димитър Димитров и Коджейков оглави службата до назначаването на титуляр. На 7 май 2013 година президентът Росен Плевнелиев официално назначи Тодор Коджейков за началник на НСО.

Смята се, че именно при управлението на ген. Коджейков НСО е допуснала най-голямата издънка в последните години – нападението над тогавашния лидер на ДПС Ахмед Доган по време на Националната конференция на ДПС в НДК през януари 2013 година. По това време генералът все още е и. д., но не се стига до оставка. Уволнени са обаче други двама служители на НСО.

Медийни публикации твърдят, че през годините Тодор Коджейков е бил лична охрана на разстреляния радиоводещ Боби Цанков, а след като престанал лично да се грижи за свързания с подземния свят радиоводещ, лично е подбирал сред своите колеги подходящите телохранители за работа при Цанков. Има и техни общи снимки, една от които е от дискотека в Студентски град през 2003 г.

През 2004 г срещу Боби Цанков е извършен атентат, при който той е леко ранен, но гръмва скандал, защото се разбира, че бодигардът му е служителят от НСО старши лейтенант Венцислав Христов. Тогавашният тогавашният шеф на НСО ген. Димитър Владимиров уволнява една дузина служители, но Тодор Коджейков остава на служба в НСО. Хора от БСП и „Атака” отдавна настояват за освобождаването на Тодор Коджейков от НСО, вкл. заради отказа му да съдейства на парламентарната комисия за Авиотряд 28.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.