Шефът на КЕВР обвини хора от бизнеса, че бранят статуквото

Депутатът Таско Ерменков прогнозира шоково поскъпване на тока с 15-30% от 1 януари

„Хора от бизнеса искат да се запази сегашното статукво и манипулират общественото мнение”, заяви в ефира на предаването на Нова ТВ „Събуди се” председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов. Той подчерта, че единствената цел на регулатора е да има справедливост при определянето на цената на електроенергията по отношение добавката „задължение към обществото”.

Иванов заяви, че всъщност цената на тока за индустрията ще скочи не с 20%, както твърдят от КРИБ, например, а само с 2 на сто, колкото е и средното поскъпване за битовите абонати. По думите на Иванов в КЕВР са изготвили и предлагат балансиран ценови модел, който да не ощетява нито битовите потребители, нито големите производители.

Иван Иванов изрази твърдото си убеждение, че потребителите не са виновни за огромните задължения на НЕК и „не трябва да плащат за управленски недомислици”. Още преди дни председателят на комисията-регулатор коментира, че ако таксата “задължения към обществото” (в която влизат плащанията за скъпия от американските централи в “Марица-Изток” и за енергията, произвеждана от ВЕИ) остане 19 % за бизнес-абонатите, както е в момента, то електроенергията за битовите потребители трябва да поскъпне най-малко с 17% – нещо, което той лично никога нямало да подпише.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.