Шефът на КЕВР е решен да не подава оставка, въпреки натиска

Вдигат още цените на парното и тока през юни

Естествено, че няма да си подам оставката, защото с всички решения, които взима регулаторът под мое председателство, ние сме спазили закона и сме реализирали основния принцип в него, а именно решенията да бъдат прозрачни, справедливи и публични. Това каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулирани Иван Иванов в предаването „Здравей, България” по Нова ТВ. След което изтъкна, че всеки може да се запознае с решенията на КЕВР на сайта на комисията и който счита, че трябва да даде нещо на прокуратурата – може да го направи.

Иван Иванов обясни, че въпреки натиска, оказван върху него да подаде оставка, няма да отстъпия, защото през цялото време е воден от ясната мисъл, че е на този пост, за да защитава обществения интерес, а не да прави кариера или да се харесва на когото и да било.

Шефът на КЕВР изрази надежда, че експертите в областта на енергетиката оценяват усилията, които е направила Комисията, за да промени първоначално зададените цени за новия регулаторен период.

„КЕВР отказва да защитава корпоративни интереси на една определена част от потребителите. Ние се стремим със справедливи решения да защитим всички потребители, както битови, така и стопански”, изтъкна Иван Иванов. Той се съгласи, че добавката „задължение към обществото” е много висока, но изтъкна, че това е така, защото в резултат на тежки управленски грешки през изминалото десетилетие НЕК е била доведена до финансова катастрофа с милиард и 300 милиона задължения по АЕЦ „Белене”; с милиард по „Цанков камък” и с други такива мегаломански проекти”… По думите на Иванов, „бизнесът там, където той е почтен, не е виновен за това”, но не са виновни и българските граждани и затова КЕВР търси решение, което да е справедливо за всички.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.