Шефът на Европол е доволен от партнирането с българските служби

Директорът на Европол Роб Уейнрайт изрази задоволство от резултатите в оперативното сътрудничество с българските власти във всички аспекти на противодействие на организираната престъпност. Уенрайт направи тази констатация след днешните си срещи в София с министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев, с главния прокурор на Република България Сотир Цацаров и с директора на ДАНС Владимир Писанчев, съобщи пресцентърът на МВР. Обсъдени са практически стъпки за подобряване на сътрудничеството при разследването на криминални групи в България и в другите европейски страни.
Роб Уейнрайт не скри задоволството си от постигнатото високо ниво на подготовка на българските служби и бе категоричен, че това е видно и от увеличения обем на обмен на информация с Европол. По време на разговорите са констатирани и резултатите, постигнати в разследването на терористичния акт в Сарафово. Уенрайт припомни, че това разследване е важно не само за България, но и за страните от ЕС и то продължава с активната подкрепа на Европол.
„Убеден съм, че ще има успешен край на този важен случай. Трябва да останем чувствителни и нащрек за всякакъв терористичен акт, и всяка терористична проява, която може да възникне, където и да било на територията на ЕС.“, припомни Роб Уейнрайт и благодари за отличното сътрудничество на главния прокурор, министъра на вътрешните работи и директора на ДАНС.
Разследването по случая „Сарафово” трябва да бъде доведено до край и да завърши с присъди, заяви категорично главният прокурор Сотир Цацаров. Той благодари за оказаната от Европол ценна експертна, логистична и информационна помощ във всяко едно отношение и то в разследване, което е изключително важно, както за България, така и за нашите партньори. По думите му трябва да дадем ясен сигнал, че в България тероризмът се наказва с цялата строгост на закона, независимо от това зад кого от извършителите коя и каква международна или друга организация стои.
Едно от необходимите условия за развитието на борбата с организираната престъпност и за в бъдеще е постигнатото двустранно сътрудничество с Европол“, заяви министър Цветлин Йовчев. По думите му то е дългогодишно и през последните години възходящо. Йовчев благодари за изразената готовност за подкрепа на Европол в повишаването на оперативните способности на България в борбата с организираната престъпност в това число и в намеренията за изграждане на контратероистичен щаб, ефективно противодействие на киберпрестъпността, както и в заложените пет програми, свързани с превенция на престъпността, сътрудничествого с гражданското общество, интегритет на служителите в МВР. Вътрешният министър заяви и личната си подкрепата към Роб Уейнрайт в кандидатурата му за ръководител на Интерпол.

Снимка: Пресцентър на МВР

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.