Шефът на ДКЕВР: В график сме, нямаме вина за иска на ЕК

Дейността на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране не може да бъде причина за делото, което Еврокомисията започна срещу България, заради непълното прилагане на правилата за вътрешния енергиен пазар. Това декларира пред БНТ председателят на комисията Ангел Семерджиев, в отговор на вчерашното обвинение на икономическия министър Делян Добрев, че страната ни е заплашена от санкции единствено защото енергийният регулатор не е изготвил съпътстващите закона подзаконови актове. Припомняме думите на министъра:” Въпреки безбройните срещи с ДКЕВР, тези наредби все още не са готови”.

Днес Ангел Семерджиев съобщи, че ДКЕВР по закон разполага с 1 година след приемането на промените в Закона за енергетиката, за да изготви наредбите.

Справката показва, че тези промени са гласувани на второ четене на 3 юли 2012 година и така излиза, че в енергийния регулатор е кипял ударен труд за достигане на предсрочен „пусков срок”.

Ангел Семерджиев се похвали, че в четвъртък в ДКЕВР са приели най-сложната наредба и обеща до един месец всички нужни наредби и документи да станат готови.

Считам, че сме изпълнили всички изисквания на Третия либерализационен пакет още с приемането на Закона за енергетиката, това никой не го оспорва, каза Семерджиев. По думите му, въпросът е максимално бързо, даже извън графика по закона, да се приемат тези наредби, които вече са във финалната си фаза, за да няма наказателна процедура срещу България.

Семерджиев направи индиректен комплимент на министър Добри – при общуването с Европейската комисия българското министерство на енергетиката ще изложи правилно всички аргументи, което правело шефът на ДКЕВР, че няма да има съдебна процедура срещу България.

Въпреки оптимизма на Семерджиев от МИЕТ не промениха досегашната си позиция – били пращали неколкократно писма до ДКЕВР с настояване да ускори приемането на наредбите и съответно имали уверенията на Ангел Семерджиев, че до 31 декември на вече изминалата 2012-та година и 4-те подзаконови акта ще бъдат разработени и приети.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.