Шефът на “Банков надзор”: В КТБ са правени над 10 проверки

Създадената тази сутрин временна комисия на 43-тото Народно събрание по бюджет и финанси привика подуправителят на БНБ и шеф на управление “Банков надзор” Цветан Гунев, за да обясни как и колко Централната банка е контролирала КТБ.

За последните две години е направена една цялостна проверка на КТБ, каза Цветан Гунев пред 21-членната парламентарна комисия, оглавявана от Менда Стоянова. Освен това шефът на управление “Банков надзор” обясни, че от самото създаване на банката през 1999 година в КТБ са направени над 10 проверки, като в последните 5 години проверките на място са общо 4. По думите му, е била планирана и проверка през септември 2014 година.

От разказа на Цветан Гунев стана ясно, че по време на одита на КТБ през 2013 година са били прегледани всички кредитни документи и липси не са били установени, но по-късно тези книжа не са открити в трезора.

“Няма констатации за липса на документи за кредити и информация, която е била необходима за установяването на качеството на кредитния портфейл по време на инспекцията през 2013 г. Ние виждаме документите за обезпеченията по време на инспекцията през 2013 г., а по-късно тези документи са изчезнали. Т.е документите за обезпечения липсват между двете инспекции, но не мога да кажа как колегите са правели одита, тъй като аз не съм участвал в групата”, оправда се Гунев. Той добави, че БНБ е осъществявала дистанционен надзор над КТБ ежемесечно – проверявани са балансът, отчетът на доходите, ликвидността.

Попитан по каква методика е бил извършен одита на КТБ, Цветан Гунев не можа да отговори, тъй като не познавал методиката на трите одиторски компании.

На 18 юни тази година Цветан Гунев бе обвинен за престъпления по служба, свързани с функциите му на шеф на управление “Банков надзор” и във връзка с КТБ. Въпреки това СГС, а след това и Софияският апелативен съд отказаха да се съобразят с искането на прокуратурата за отстраняването му от длъжност и го оставиха на заеманите постове.

Свързани публикации

1 Trackback / Pingback

  1. С #кой е пил кафе Борисов преди атаката срещу КТБ – Войната срещу КТБ

Leave a Reply

Your email address will not be published.