Шефът на Авиоотряд-28 подал оставка часове преди инцидента с “Фалкон”-а

Специалисти от швейцарската фирма, поддържаща правителствения “Фалкон” ще пристигнат още днес, за да установят причините, довели до отказа на левия колесник да се прибере и да отстранят повредата. В момента самолетът е на стоянка на летище София, запечатан и поставен под видеонаблюдение и охрана от НСО.

В сряда вечер този “Фалкон” с премиера Борисов на борда аварира при излитане от летище София на път за Брюксел, където Борисов трябваше да участва в срещата на Европейския съвет за кризата в Украйна. Заради отказа на левия колесник да се прибере, пилотите кръжаха около час над София, за да изразходват част от горивото, след което кацнаха нормално. Заради ситуацията на пистата бяха докарани линейки, пожарни коли, автомобили на НСО и т.н. От коментарите на специалисти стана ясно, че не е имало реална опасност за пътниците на борда, а пилотите са действали в съответствие с инструкциите и правилата. По-късно в сряда премиерът Борисов замина за Брюксел с другия правителствен самолет, който е “Ербъс”.

Министърът на транспорта Ивайло Московски откри “съвпадение”, че само часове преди полета, директорът на правителствения “Авиоотряд 28” Ангел Балджиев е подал оставка. Причината – липса на средства за поддръжката.

Днес бившият шеф на “Авиотряд 28” Пенчо Пенев коментира, че подръжката на “Фалкон”-а е правена от швейцарска фирма в съответствие с всички предписания, а единствената препоръка на производителя на самолета – машината да стои в хангар – не е спазена поради липсата на такъв хангар и недостига на средства за построяването му.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.