Шефът на „Авиоотряд 28” подаде оставка

Генералният директор на „Авиоотряд 28” Пенчо Пенчев е подал вчера молба за напускане на поста, съобщи „Фокус”. Мениджърът на правителствения авиотряд не пожела да коментира мотивите за оставката си. Той обясни, че в момента е в отпуск, като молбата му за напускане ще бъде уважена до края на тази седмица.

Постът на директор на „Авиоотряд 28" временно ще заема зам.-директорът на отряда Ангел Балджиев.

Капитан Пенчо Пенчев е генерален директор на "Авиоотряд 28" от края на 2009 година.

Както е известно, веднага след като започна работа 42-то Народно събрание в него бе създадена (следва пълното наименование!) Временна анкетна комисия за проверка на всички данни, факти и обстоятелства при ползването на правителствения "Авиоотряд 28" и въздухоплавателни средства на Министерството на отбраната в случаите на ползване не за цели на въоръжените сили за периода август 2009 – март 2013 г. включително да провери кога, по какви дестинации (в страната и чужбина), с каква цел, в какъв състав, с какъв разход на финансови средства са били ползвани въдухоплавателните средства на авиоотряда и Министерството на отбраната, ръководена от депутатът от „Атака” Венцислав Лаков. В първия, за новото Народно събрание парламентарен контрол, на актуален въпрос на депутата Лаков отговориха министърът на отбраната Ангел Найденов и премиерът Пламен Орешарски. От техните отговори стана ясно, че в деловодството на правителството не се съхранява документация за полетите на експремиера Борисов и министри от неговия кабинет със самолети на „Авиотряд 28”, а за периода от 1 юли 2009 г. до 31 декември 2012 г. с военни летателни апарати са изпълнени 67 „специални задачи”.

Друга статистика показва, че правителството на Борисов е ползвало услугите на правителствения авиотряд 25 пъти повече, отколкото предшествениците му.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.