Шеф от “Софиямед”: Не се чувствам виновен, а отговорен

Д-р Иван Колчаков, представител на ръководството на частната болница “Софиямед”, категорично изключи възможността лечебното заведение да спре да извършва някои дейности заради побоя над новородено, извършен от акушерка, въпреки че само преди ден здравният министър Москов заяви, че е възможно болницата да остане без лиценз за неонатология.

„Не се чувствам виновен, а се чувствам отговорен”, коментира случая д-р Колчаков пред bTv, като допълни, че е бил в екипа, който е израждал бебето.

„Една българка извършва едно нечовешко необосновано деяние”, посочи Колчаков, като допълни, че „25 процента от българите са с психични заболявания, 90% са с депресии, а те може да преминават в агресия”.

Преди седмица д-р Колчаков коментира същата тема и в студиото на “Нова ТВ”. Тогава бившият кмет и областен на Пазарджик, а също и бивш депутат от СДС, заяви във връзка с трагедията с пребитото от акушерка бебе: “Този случай бе страхотна реклама. Знаете, че лоша реклама няма”. С което направо втрещи водещите и ги вкара в дела на 90-те процента българи с депресии. И като се усети, че е предизвикал потрес с коментара си, уточни че само се е шегувал.

(Неслучайно някои смятат, че хуморът на лекарите е по-смъртоносен от грешките им…)

Днес пред bTv д-р Колчаков изтъкна, че не познава акушерката Емилия Ковачева, но „до момента тя има много добра характеристика като документи, като бекграунд, като грижа към децата”. Което показва, че на практика я познава много добре, но както се казва “по документи”.

Колчаков допълни, че акушерката е получавала над средната заплата за тази длъжност в София. На месец от началото на годината са й се събирали по 60 часа извънреден труд, като това било в рамките на нормалното, а 24-часови смени имало и в Германия и Англия.

Редно е да се припомни, че проверка на Агенция “Медицински одит” в “Софиямед” показа, че от началото на годината до инцидента акушерката Ковачева е работила поне 240 часа месечно, а позволените часове са 160. Златица Петрова, изпълнителен директор на Агенция “Медицински одит”, бе категорична в коментара си, че акушерката е била свръхнатоварена, тъй като средно на месец е имала между шест и седем 24-часови дежурства. По същото време на пресконференция от “Софиямед” бяха категорични, че 24-часовите дежурства не са практика в болничното им заведение, такива смени не били и практика за Ковачева – работила по 24 часа 1-2 пъти годишно.

Днес д-р Колчаков “смени плочата”, но пък заяви, че е нормално да се полагат 60 часа извънреден труд месечно?!

„Ние работим на нивото на световните стандарти и ни става малко тягостно, че трябва да работим по извънземни стандарт с българско заплащане”, коментира медикът. Той подчерта, че по отношение на кадрите, „ако трябва да спазваме стандартите, по които се работи в „Софиямед”, трябва да затворим 90% от болниците в България”.

Така и в нощта на 18 април, когато малката Никол е пребита от акушерката, в отделението имало двама дежурни лекари, две акушерки и санитар. Колчаков преповтори тезата на болницата, че бебето е получило най-добрата възможна грижа и не отговарят на истината предварителните заключения на медицинския одит, че цял ден лошото състояние на детето не е било забелязано навреме.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.