Шанхайската фондова борса отчете рекорден спад

Основните индекси на Шанхайската фондова борса се сринаха с над 8% в края на днешната търговия на фона на новото голямо разпродаване на ценни книжа на китайския и други азиатски пазари.

Композитният индекс на Шанхайската борса се понижи с 8,5% до 3725,56 пункта. Индексът CSI300, обединяващ най-големите компании, листвани на борсата, спадна с 8,6% до 3818,73 пункта. Това са най-големите спадове от февруари 2007 г.

Причината за сривовете в следобедната търговия не се знае, тъй като към обяд спадът бе значително по-слаб – 2,5 на сто.

Според експерт низходящата тенденция е била провокирана от вялия пазар в САЩ на фона на очакванията Управлението за федерален резерв на САЩ да повиши водещите си лихви през четвъртото тримесечие на текущата година.

Това е сред факторите, заради които инвеститорите се опасяват, че Китай няма да продължи да смекчава паричната си политика.

На китайските борси бяха отчетени силни спадове през юни, когато след едногодишен растеж пазарът достигна неустойчиво високи нива.

Период на устойчивост настъпи, след като китайското правителство обяви мащабни мерки в подкрепа на пазара.

Днешният спад е най-големият от началото на намесата на Пекин.

Други пазари в региона също са разтърсени. В Хонконг индексът Hang Seng се понижи с 3,2%, а японският Nikkei 225 – с 1%.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.