СГС върна на прокуратурата делото срещу Станишев

Софийският градски съд прекрати съдебното производство по делото “Станишев” и върна на прокуратурата делото срещу евродепутата и президент на ПЕС Сергей Станишев за седемте секретни доклади, за които се твърди, че са изчезнали от кабинета му, докато бе премиер в периода 17 август 2005 г. – 27 юли 2009 г. Спроде решението на съдия Александра Йорданова прокуратурата разполага с едномесечен срок да коригира посочените от съда пропуски и да внесе отново обвинението в СГС.

Така за пореден път се отлага във времето краят на съдебната сага, започнала след сигнал на “съвестния гражданин” Алексей Петров до министър-председателя Бойко Борисов по време на първото правителство на ГЕРБ. След този сигнал Борисов сезира прокуратурата, а тя обвини тогавашния лидер на ГЕРБ за загубата на седемте документа с класифицирана информация.

Заради това дело, по искане на главния прокурор, Станишев на два пъти се отказва от депутатския си имунитет у нас. През ноември миналата година главният прокурор Сотир Цацаров поиска за пореден път имунитета на Станишев – в случая вече от Европейския парламент.

През март тази година, на свое заседание в Страсбург Европейският парламент гласува решение за свалянето на имунитета на българския евродепутат Сергей Станишев. Тогава от офиса на Станишев уточниха, че това е станало по ускорена процедура, приложена по изрично негово настояване, изпратено до членовете на парламентарната комисия по правни въпроси. Стана ясно, че Станишев е посочил пред колегите си, че в два последователни мандата като народен представител се е отказвал доброволно от имунитета си, за да бъде даден ход на делото срещу него. Той е добавил, че българската прокуратура е отправила към него предложение за извънсъдебно споразумение и за плащане на административна глоба, но е отказал, тъй като държи да изчисти името си и българският съд да се произнесе по обвиненията срещу него.

От повдигането на обвинението до ден днешен Станишев коментира, че това дело срещу него е политическо по своя характер, а твърдението за изчезване на доклади не отговаря на истината.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.