СГС публикува мотивите си за присъдата на Октай Енимехмедов

СГС обнародва днес на сайта си в интернет мотивите, с които бе постановена присъдата от 3 години и 6 месеца на Октай Енимехмедов заради опита му да стреля с газов пистолет от непосредствена близост в почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Както е известно, на 26 февруари Енимехмедов беше признат за виновен за закана за убийство и оправдан по обвинението за опит за убийство на Доган.

В публикуваните днес мотиви се изтъква, че с деянието си обективно Октай Енимехмедов не е можел да причини смъртта на Ахмед Доган. Посочва се, че категорично по делото няма доказателства за умисъл на подсъдимия да умъртви Ахмед Доган. Цитират се и показания на свидетели, които твърдят, че Енимехмедов е заявил намерение да стресне и унизи Ахмед Доган, но не е признал желание да го убие.

За да заключи, че Октай не е могъл да причини смъртта на Доган, СГС посочва в мотивите си, че е съпоставил заключението на комплексната съдебномедицинска и балистична експертиза с техническите експертизи, установяващи разстоянието, от което подсъдимият се е опитал да възпроизведе изстрел срещу Доган и свидетелските показания.

За разстоянието между оръжието и Доган по делото има различни доказателства – свидетелски показания, видеозаписи, заключения на технически експертизи, измерили разстоянието на различните кадри от деянието.

В мотивите се казва и че от извършеното деяние от подсъдимия не може да се изведат категорични данни, че е съзнавал, че може да причини смъртта на Доган и е целял това.

Прокуратурата бе поискала 17 години затвор за нападателя на Ахмед Доган.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.