СГС осъди Филип Златанов на 3,5 г. лишаване от свобода

Състав на Софийски градски съд (СГС) призна за виновен бившият шеф на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ) Филип Златанов и го осъди на 3 години и половина лишаване от свобода.
Както вече съобщихме, прокуратурата поиска условна присъда от три години с петгодишен изпитателен срок за Златанов, а по негово и на защитата му искане делото се гледа съкратена процедура, без разпит на нито един от свидетелите.
Според обвинителния акт, в периода от 21 септември 2012 г. до 9 юли 2013 г. Филип Златанов, като шеф на КПУКИ, не е изпълнил и е нарушил служебните си задължения с цел да набави облага за едни лица, а на други да причини вреди. От тези му действия били настъпили “немаловажни вредни последици” за комисията – “разколебаване на доверието на обществото в дейността ѝ и резултатите от нейната работа като независим орган”, както и накърняване на авторитета на КПУКИ.
Облагодетелстван от действията на Златанов, според държавното обвинение, е бил Росен Плевнелиев, а вредата е нанесена на Димана Ранкова, бивш съветник на президента.
В СГС обаче стана ясно, че тефтерът на Златанов не е сред доказателствата по делото. Което е повече от странно, тъй като преди година на своя пресконференция прокуратурата прожектира страници от тефтера, в които фигурираха инициали на политици от ГЕРБ – И. Ф., Ц. Ц., и Б. Б. След скандала Искра Фидосова напусна парламента и ръководството на ГЕРБ.
Присъдата на СГС подлежи на обжалване пред по-горна инстанция.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.