СГС оправда всички обвиняеми по делото за мобилното подслушване

ГЕРБ оттегли промените, които позволяват по-лесно застрояване на Черноморието

Софийският градски съд оправда Цветан Цветанов и трима бивши директори на Специализираната дирекция “Оперативни технически операции” – Цветан Иванов, Камен Костов и Сергей Кацаров, по делото за мобилно подслушване в МВР. В съдебната зала не бяха прочетени мотивите за оправдателната присъда, но все пак бе обяснено, че оттеглените по-рано днес обвинения от страна на прокуратурата не са единствената причина за решението.

По-рано днес, в началото на съдебното заседание, стана ясно, че прокуратурата не поддържа обвиненията, заради законови промени, настъпили след като на делото бе даден ход.

Прокурор Чавдар Ангелов обясни, че с последното изменение на Закона за МВР от юни миналата година е добавен текст, който казва, че вменените на Цветанов и тримата директори на СДОТО престъпления се явяват криминализирани единствено по време на война, бойни действия или при мисии в чужбина.

“В техния случай това не е налице, и тъй като има една императивна разпоредба в НК, според която по-благоприятният закон задължително се прилага в полза на подсъдимите, на нас не ни остава нищо друго, освен да изпълним закона и да пледираме за оправдателна присъда, обясни прокурорът, цитиран от БГНЕС.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.