СГС оправда Росен Желязков по делото “Костинброд”

Състав на Софийския градски съд с председател Ана Захариева оправда Росен Желязков – единственият обвиняем по делото за стотиците хиляди бюлетини, намерени в деня за размисъл преди извънредните парламентарни избори през май 2013 година в печатницата в Костинброд, спечелила обществената поръчка за отпечатването на всички бюлетини за този вот. Желязков бе главен секретар на Министерския съвет в служебния кабинет на Марин Райков и в това му качество бе обвинен от прокуратурата, че не е изпълнил служебните си задължения да организира и контролира дейността на администрацията на Министерски съвет с цел да набави облага за печатницата “Мултипринт”. Прокуратурата поиска 2-годишна условна присъда с 4 години изпитателен срок за Желязков.

СГС отхвърли становището на прокуратурата, че Желязков не е осигурил строг контрол върху производствения процес на изборните книжа, което според държавното обвинение е довело до недоверие на българските граждани в изборния процес. Разноските по делото трябва да бъдат поети от държавата, а прокуратурата има 15 дни да обжалва днешното решение пред по-горна инстанция.

“Удовлетворен съм от присъдата, за мен моралната справедливост чрез акта на съда намери своето обществено потвърждение”, коментира след оправдателната присъда Росен Желязков. В отговор на журналистически въпрос той заяви, че няма да съди държавата заради случилото се през последните две години.

На 11 май 2013 г. прокуратурата и ДАНС извършиха специализирана операция в печатницата “Мултипринт”, собственост на общинския съветник от ГЕРБ Йордан Бончев, който е близък на бившия вицепремиер и вътрешен министър Цветан Цветанов. Тогава Николай Бареков, в ролята си на журналист, разкри, че в печатницата има спецакция заради съмнения, че се готви фалшификация на изборите в полза на ГЕРБ. По-късно стана ясно, че сигналът до службите е бил подаден от Мая Манолова.

Назначена от прокуратурата експертиза показа, че общо откритите в печатницата бюлетини са 480 000, като 351 075 от тях са били напълно годни за урните. На 16 декември 2013 г. СГП внесе в съда обвинителен акт срещу Росен Желязков за престъпление по служба заради неосъществения контрол върху бюлетините и облага за трета страна.

След изборите през май 2013 г. в декларация, прочетена в пленарната зала на Народното събрание от ГЕРБ обявиха, че скандалът с “Мултипринт” е опорочил вота и е помогнал на БСП да подобри изборния си резултат.

През декември 2014 г. стана известно, че Росен Желязков е назначен за съветник на премиера Бойко Борисов, но всъщност ще съветва едновременно Борисов и вицепремиера Румяна Бъчварова по въпросите на административната реформа и по въвеждането на електронно управление. Тогава бе обяснено, че на този пост Желязков не е държавен служител и може да го заема независимо от продължаващото по онова време съдебно дело срещу него за аферата “Костинброд”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.