СГС насрочи делото за фалита на КТБ за 24 ноември

С определение от днес, 17 ноември, Софийски градски съд насрочи делото за обявяване в несъстоятелност на КТБ за 24 ноември от 10.30 часа. За съдебното заседание, което ще се проведе при закрити врати, са призовани КТБ, БНБ, СГП и Фонда за гарантиране на влоговете в банките.

Днес по молба на БНБ съдът е разпоредил обща възбрана и запори на имуществото на КТБ. Постановил е и да бъдат спрени всички съдебни и арбитражни дела срещу банката.

По-рано днес “Правен свят” съобщи, че двамата най-големи акционери в КТБ – фирмата на Цветан Василев “Бромак”, която държи над 57% и косвено контролираната от Генералния държавен резерв на Султаната Оман “Бългериън акуизишън къмпани”, която притежава 30 на сто от капитала на банката – са подали молби по делото за несъстоятелност. Законът за банковата несъстоятелност позволява на акционерите, които към датата на отнемане на лиценза са притежавали повече от 5 на сто от капитала на банката, да встъпят в делото за фалит.

След отвод на съдия Калинка Илиева делото за фалита на КТБ бе разпределено на шефа на Търговското отделение на СГС Иво Дачев.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.