СГП внесе отново обвинителен акт срещу Христо Бисеров

Софийска градска прокуратура внесе отново обвинителен акт срещу Христо Бисеров – бивш заместник председател на 42–то Народно събрание и председател на Комисията по правни въпроси, след като изпълни дадените от Софийски градски съд указания в разпореждането за връщане на делото на прокурора.

Бисеров е предаден на съд за извършени три умишлени престъпления – за избягване установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери (чл.255 ал.3 вр. с ал.1 от НК), за нарушаване на Валутния закон относно задължението за деклариране на сделки с валутни ценности, извършено при условията на продължавано престъпление (чл. 251 ал.1 вр. с чл. 26 от НК) и за затаяване на истина в писмена декларация по чл. 4 ал. 2 от Закона за публичност на имущество на лица, заемащи висши държавни длъжности, подадена пред Сметната палата (чл. 313 ал.1 от НК).

На 5 май 2015 година бе съобщено, че Софийският градски съд (СГС) е прекратил и върнал на прокуратурата делото срещу бившия зам.-председател на Народното събрание и на ДПС Христо Бисеров.

„Изложените в обвинителния акт обстоятелства са недостатъчни, за да очертаят в пълнота рамката на обвинението“, се посочва в разпореждането на съдебния състав. Съдебното производство е прекратено и върнато на прокуратурата за отстраняване на нарушения в обстоятелствената част. Въпреки, че решението на СГС подлежеше на обжалване и протест пред Софийския апелативен съд, прокуратурата не се възползва от това свое право.

В началото на май, по искане на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ), СГС запорира имущество за над 1,26 млн. лв. на Христо Бисеров и на доведения му син Ивайло Главинков.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.