СГП отново поиска Станишев да бъде съден за изгубените секретни доклади

На 25 май 2015 г. Софийска градска прокуратура внесе в Софийски градски съд искане за възобновяване на спряното административно-наказателно производство срещу Сергей Станишев. Основанието за това е решение на Европейския парламент от 11 март 2015 г., с което е снет имунитетът на Станишев като член на Европейския парламент, съобщиха от държавното обвинение.

На 19.12.2013 г. Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Софийски градски съд предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по чл. 78а НК на Сергей Станишев. Същият е обвинен за това, че в периода 04.11.2005 г. – 27.07.2009 г. в гр. София е загубил седем документа с класифицирана информация (престъпление по чл. 358, ал.1 вр.чл.26, ал.1 НК).

В Софийски градски съд бе образувано административно-наказателно производство, по което се проведоха четири съдебни заседания, но до присъда не се стигна, тъй като се оказа, че обвинителният акт не е връчен на Станишев поради съдържащата се в него класифицирана информация. Междувременно Станишев бе избран за член на Европейския парламент и придоби имунитет, поради което с определение на Софийски градски съд от 29.09.2014 г. наказателното производство бе спряно.

След това главният прокурор Сотир Цацаров внесе в ЕП искане за снемане на имунитета на Станишев, а той самият съдейства това да стане максимално бързо.

В момента снетият имунитет на Станишев като член на Европейския парламент е основание за възобновяване на производството срещу него, обясняват от СГП.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.