Сесилия Малмстрьом: ЕС въвежда ново законодателство за правото на убежище

Важно е да се разполага с механизми за действие при извънредни ситуации, когато има кандидати за убежище, особено от Сирия. Това каза на конференция на тема “Общата европейска система за убежище: предизвикателства и перспективи” европейският комисар за вътрешните работи Сесилия Малмстрьом, предаде „Фокус”. В работата на форума участва и министърът на правосъдието Зинаида Златанова.
Еврокомисарят изтъкна, че с новата директива, се подобрява достъпът до правосъдната система. По думите на Малмстрьом, трябва да се гарантира, че справедливо ще се разгледа всеки иск, предполага се добро сътрудничество на съдиите от целия ЕС.
„Сега въвеждаме ново законодателство. Правото на убежище е едно от най-важните неща. Липсата на яснота доведе до това, че съдилищата трябваше да разчитат на тълкования, основани на общите правила” обясни Малмстрьом. Тя допълни, че ще
бъдат намаленизначително възможностите за задържане на кандидатите за убежище. „Истинската работа започва сега, с прилагането на законодателството. Трябва да сме сигурни, че новите норми работят навсякъде в държавите-членки на ЕС”, посочи европейският комисар за вътрешните работи.
Сесилия Малмстрьом обяви, че приветства новите стъпки, които България прие, за да се справи със ситуацията във връзка с бежанците.
„Длъжни сме да подпомогнем държавите-членки на ЕС при бежански натиск, но и другите държави. Основният акцент си остава прилагането на новото законодателство – трябва да сме сигурни, че то работи. В центъра стоите вие, хората от практиката. Останалото предизвикателство за нас е да установим това, което желаем да постигнем през следващите години”, каза още еврокомисар Сесилия Малмстрьом.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.