Сертов е жив, бил е в Гърция и Сан Марино и знае, че го издирват

Има новини за бившия шеф на ДАНС и БОРКОР Петко Сертов, който е в неизвестност от 5 декември и е обявен за издирване у нас и по линия на Интерпол.

Информация за Сертов първо огласи вчера главният секретар на МВР Светлозар Лазаров в специално изявление. Оказа се, че бившият шеф на ДАНС е бил засечен в хотел близо до гарата в атинския квартал Лариса, където е преспал една или две нощи, след което следите му отново се губят.

Иво Никодимов от БНТ съобщи още подробности. Смята се, че Сертов е оставил колата, която ползва, в гараж в гръцкия град Патра на 7-8 декември, дни след като изчезна от България.
От там хваща ферибота за Сан Марино, откъдето се обажда на обажда на съпругата на свой приятел във Варна, но тъй като тя в този момент шофира, разговорът не се осъществява. В Сан Марино има няколко срещи и после отново се връща в Патра, откъдето хваща влак за Атина.

След това наема стая в хотел “Нана”, където се е регистрирал 20 декември с българската си лична карта. Следващият ден е обикалял в района, разговарял е с различни хора на гръцки и английски. Вечерял е в таверната на хотела. На 22-и е напуснал хотела. Бил е сам, бил е спокоен, показват камерите на хотела.

Главният секретар на МВР уточни още, че процедурата по издирването на Петко Сертов може да бъде прекратена, ако той посети което и да е полицейско управление на територията на страна от ЕС и се легитимира с личната си карта.

„Нито е извършил престъпления, нито някакви нарушения, нито имаме данни, които да говорят за осъществено насилие спрямо него. Надявам се, ако действително следи процесите в страната това да бъде жест към нашите колеги”, каза Лазаров.

В сряда Нова ТВ съобщи, че Петко Сертов е напуснал хотела си в Атина на 21, а не на 22 декември. Кореспондентката на телевизията е разговаряла с рецепционистката на хотела, която е регистрирала Сертов при пристигането му и затова е уверена, че е той. Според разказа на рецепционистката, Сертов вероятно е знаел, че е издирван. Той е ползвал компютър с интернет на рецепцията, като се предполага, че е следил какво се пише за него.

Сертов е бил спокоен, говорил е на английски и перфектен гръцки с персонала и други хора, без да се уточнява точно какво.

Когато гръцката полиция тръгнала към въпросния хотел, Сертов вече бил напуснал. Според журналистката Маргарита Михнева той е напуснал България по спешност, тъй като имало отправена запхлаха за живота му.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.