Сергей Станишев се отказа от имунитета си

„Днес, в този момент аз свалям моя имунитет като кандидат за народен представител доброволно. Аз няма какво да крия. Искам Цветан Цветанов да свали имунитета си днес, ако има достойнство". Това каза в сутрешния блок на ТV7 лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев във връзка със съобщеното вчера от Цветанов, че се е опитал да внесе в прокуратурата сигнал за престъпления при обявяването на поръчката и избора на фирма-изпълнител за подмяната на документите за самоличност по времето на кабинета "Станишев", но представителите на Специализираната прокуратура са му отказали.

По-късно снощи от ГЕРБ съобщиха, че са внесли сигнала в Софийска градска прокуратура, като в официалното съобщение до медиите се посочваше, че „целта на сигналa е прокуратурата да установи и да информира гражданите дали бившият премиер си е купил срещу 116 милиона евро поста "председател на ПЕС" с пари на българските данъкоплатци".

"Искам Цветанов да свали имунитета си днес, сега, за да може прокуратурата да си свърши работата", настоя Сергей Станишев в ефира на ТV7. Лидерът на социалистите коментира, че Борисов и Цветанов са едно цяло, но в случая „Цветанов изобщо не разбира какво направи вчера, като обяви, че аз съм си купил председателството на партията на европейските социалисти. Той разбира ли, че си затваря всички врати за Европа”, подчерта Сергей Станишев.

По-рано днес председателят на групата на социалистите в Европарламента Ханес Свобода определи като "грозни лъжи с предизборна цел" твърденията на Цветан Цветанов, че Сергей Станишев си е купил поста "президент на ПЕС".

Свобода заяви за БНР, че съпругата му и днес работи на управленска позиция в "Сименс", че фирмата е печелила обществени поръчки в редица европейски страни и че за тази в България не е упражнявано никакво влияние от никого.

Австрийският евродепутат нарече лъжа и думите на Цветанов, че той е лансирал Станишев за лидерския пост, като подчерта, че номинацията е била направена от тогавашния председател на партията на европейските социалисти – датчанина Пол Нируп Расмусен по време на среща, в която самият Свобода не е участвал. "Никой в Европа не може да си купи подобен пост, Станишев беше избран на редовен конгрес с над 90 на сто от гласовете", припомни Свобода.

По-късно днес Сергей Станишев обяви, че ще съди зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов за клевета и набедяване.

В необичайно остра позиция, разпространена от пресцентъра на БСП се посочва, че „в своята наглост и самозабрава Цветан Цветанов по същество, наклевети и набеди в корупция не само Сергей Станишев, но и лидерите на над 30 партии и организации от европейското социалдемократическо семейство, сред които френския президент Франсоа Оланд, президента на европейския парламент Мартин Шулц, белгийския премиер Елио ди Рупо, редица други премиери на европейски държави, както и няколкостотин делегати от ПЕС, които избраха Станишев с мнозинство от 91% за президент на ПЕС.

Изтъква се, че такава лъжа не може да бъде подмината и се подчертава, че ако същите твърдения, изречени от Цветанов,  се съдържат и в сигнала на ГЕРБ до прокуратурата, всички, които са участвали в съставянето и изготвянето му, ще бъдат съдени за клевета и набедяване.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.