Сергей Станишев: Президентът играе политическа роля

“Смятам, че президентът започва да играе все повече политическа роля. Това не е обвинение към него, а констатация. Трябва да знаете, че моето мнение се формира по делата на хората. Какво се случва? От седем месеца върви дискусия в обществото за новия Изборен кодекс, както с представители на институциите, така и с обществото, а президентът мълчеше. И три месеца преди избори той обявява три бомбастични предложения за изборите“. Това заяви в ефира на bTv лидерът на БСП Сергей Станишев в коментар на идеята на държавния глава за провеждане на референдум по изборни въпроси едновременно с изборите през месец май за депутати в Европейския парламент.

По повод искания вот на недоверие от ГЕРБ, Станишев припомни казаното от Цветан Цветанов,  че е невъзможно да има незаконни подслушвания в МВР и ако това се потвърди, той ще напусне политиката.

„Какво се случи днес. Цветанов раздава морални оценки и иска вотове на недоверие към правителството. А стана ясно на всички, че по негово време има 800 незаконно подслушвани -журналисти, високопоставени граждани. Кой носи политическата отговорност за това? Да не говорим, че по закона, действащ когато Цветанов бе вътрешен министър, именно той носи отговорност за подслушванията. Виждате сега кой иска сметка на правителството на Орешарски по тази тема – хора, които превърнаха МВР и службите в  политически инструмент“, посочи Сергей Станишев.  Той не спести критиките си към предишното правителство и за това, че не е подготвило страната за бежанската криза, въпреки ясните индикации, че ще има такава криза.

Конгресът на партията беше категоричен, че БСП има самочувствието и сме убедени, че правим нещо полезно за хората, подкрепяйки правителството на Орешарски, каза още Сергей Станишев. По думите му, БСП осъзнава своята отговорност пред хората за това да не се върне управление, отхвърлено от тях.

В отговор на въпрос лидерът на БСП изтъкна, че няма отказ от проекта АЕЦ “Белене” и това е записано и в програмата на правителството, като там са посочени и стъпките, които трябва да се извървят.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.