Сергей Лавров: Спирането на работата по „Южен поток” е временно

В сръбската столица Белград министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров изрази увереност, че спирането на работата по проекта „Южен поток” е временно, тъй като, според него, газопроводът е единственото решение на проблемите за снабдяването с газ на Югоизточна Европа, предаде РИА Новости.

„Не изпитвам никакви съмнения, че спирането е нещо временно. Още веднъж ще подчертая: „Южен поток” е единственото системно решение на проблемите със снабдяването с газ на Югоизточна Европа”, каза руският министър на пресконференция след преговори със сръбския си колега Ивица Дачич.

Лавров добави, че Москва и Белград „са потвърдили всички съществуващи договорености по „Южен поток” и необходимостта от реализиране на проекта”.

Буквално преди ден стана ясно, че Европейската комисия (ЕК) все пак може да подкрепи руския проект за газопровод “Южен поток”. Това съобщи еврокомисарят за енергетиката Гюнтер Йотингер, цитиран от ИТАР-ТАСС, който каза, че ако бъдат отстранени несъответствията със законодателството на ЕС, то той може да подкрепи “Южен поток”.
Аргументите за законността на газопровода Южен поток, който се изгражда от “Газпром” за доставяне на газ директно за Европа, заобикаляйки Украйна, усложниха трудните преговори за цените, отбелязва Ройтерс.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.