Сергей Игнатов: Бурките трябва да се забранят

“Естествено, че бурките в училище и на обществени места трябва да бъдат забранени, защото някой вече е забранил на тези жени и момичета да ходят по друг начин, освен запердени. Абсолютно задължително трябва да се приложи изискването, че българското училище е светска институция и всяка агресивна демонстрация на религиозна принадлежност и религиозно присъствие е недопустима”.Това коментира в студиото на bTv бившият просветен министър Сергей Игнатов. Той подчерта, че „ние не живеем в Залива” (Персийския, бел. на ред.) и налагането на консервативни ислямски модели в Европа е предимно заслуга на Саудитска Арабия, която се опитва да трасира точки на присъствие, които един ден да бъдат събрани.

„Забраната на бурките няма да спре нищо, ако не бъде забранен потокът от пари зад носенето на бурки”, посочи Игнатов, който отбеляза, че при археологическите си експедиции в Южен Египет не е виждал толкова много забулени жени, колкото в репортажите от ромската махала на Пазарджик.

Бившият министър на образованието коментира, че не е смутен от изказването на турския политик Семих Ялчън при основаването на партия ДОСТ, че Турция е там, където се говори турски. Според Сергей Игнатов е нормално Ялчън да защитава интересите на родината си, но не е нормално български политик като Лютви Местан да прави паралели между това изказване и такива, насочени към българските емигрантски общности в чужбина.

Преди време другата възможна гледна точка за бурките защити Ахмед Башев, бивш депутат от ДПС и бивш кмет на Гърмен, а в момента директор на училището в Огняново

„В България с бурки ходят само жени от ромската махала в Пазарджик и няколко ромки в Пловдив. Не може за 20 души да се пише закон”, смята Ахмед Башев.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.